Cold Stratification

Sēklu stratifikācijas veidi –Sēklu sagatavošanās dīgšanai

Sēklu stratifikācija imitē dabiskos procesus, kurus sēklas piedzīvo savvaļā. Kad sēklas rudenī nokrīt uz zemes, tās iziet ziemas apstākļus, pirms sāk dīgt pavasarī. Dārzniekiem stratifikācija palīdz atdarināt šos apstākļus, lai uzlabotu dīgšanas ātrumu. Atkarībā no augu sugas tiek izmantoti divi galvenie stratifikācijas veidi. Apskatīsim šīs tehnikas!

 

 

Sējiet tieši rudenī vai uzglabājiet sēklas ledusskapī, lai imitētu ziemas apstākļus

Daudzas sēklas, gan viengadīgas, gan daudzgadīgas, labi aug, ja tās tiek pakļautas dabiskajiem sezonālajiem cikliem. Lai nodrošinātu veiksmīgu dīgšanu, varat sēt tās tieši rudenī, lai sēklas piedzīvotu dabiskos ziemas apstākļus pirms izdīgšanas pavasarī. Alternatīvi, ja plānojat sēt pavasarī, varat uzglabāt sēklas ledusskapī, lai imitētu ziemu, palīdzot sēklām pārtraukt miera stāvokli un uzlabojot dīgšanas rādītājus.

 

1. Aukstā stratifikācija

Aukstā stratifikācija pakļauj sēklas aukstumam bez mitruma, tādējādi sašķeļot sēklu apvalku, lai tajā varētu iekļūt ūdens un sēkla varētu sākt dīgt, kad to iesēj.

Aukstās stratifikācijas soļi:

  1. Sajauciet sēklas ar nelielu daudzumu sausās smilts vai kūdras, lai tās nesaliptu.
  2. Ielieciet sēklas noslēdzamā plastmasas maisiņā vai traukā.
  3. Novietojiet trauku ledusskapī temperatūrā 1–5°C.
  4. Atstājiet sēklas ledusskapī ieteicamajā laikā, kas parasti ir 4 līdz 12 nedēļas, atkarībā no augu veida.
  5. Pēc stratifikācijas perioda izņemiet sēklas un iesējiet tās augsnē atbilstošos augšanas apstākļos.

2. Aukstā - Mitrā stratifikācija

Aukstā mitrā stratifikācija pievieno mitrumu aukstajiem apstākļiem, un tā ir piemērota sēklām, kurām nepieciešams augsts mitruma līmenis, lai pārtrauktu miera stāvokli.

Aukstās mitrās stratifikācijas soļi:

  1. Sajauciet sēklas ar mitru materiālu, piemēram, smiltīm, kūdru vai vermikulītu, lai uzturētu mitrumu.
  2. Ielieciet sēklas noslēdzamā plastmasas maisiņā vai traukā.
  3. Novietojiet trauku ledusskapī temperatūrā 1–5°C.
  4. Periodiski pārbaudiet maisījuma mitruma līmeni un pēc nepieciešamības pievienojiet ūdeni.
  5. Turiet sēklas ledusskapī ieteicamajā laikā, parasti 4 līdz 12 nedēļas.
  6. Pēc stratifikācijas izņemiet sēklas, iesējiet tās augsnē un uzturiet augsni vienmērīgi mitru, līdz sēklas izdīgst.

Vai visas sēklas nepieciešams stratificēt?

Ne visas sēklas ir nepieciešams stratificēt, lai tās izdīgtu. Pirms sākat šo procesu, izpētiet konkrētās augu sugas, kuras audzējat, lai noteiktu, vai tām ir nepieciešama aukstā stratifikācija vai aukstā mitrā stratifikācija. Daudzi daudzgadīgie augi un savvaļas ziedi ļoti labi reaģē uz stratifikāciju, ievērojami uzlabojot dīgšanas ātrumu un nodrošinot veiksmīgu augšanu.

Pasūtiet augstas kvalitātes sēklas un uzsāciet savu dārzkopības ceļojumu ar pārliecību jau šodien!

Atpakaļ uz emuāru

Atstājiet savu komentāru